fbpx

Shantalla - From the East into the West

SHANTALLA - FROM THE EAST INTO THE WEST

De nieuwe CD van de in België wonende Iers/Schotse band Shantalla, “From the East into the West”, kwam uit in de zomer van 2019. Dit was het 4e album sinds hun Belgische debuut in 1999.
“From the East into the West” bevat traditionele en moderne nummers uit Ierland, Schotland en andere Europese landen, met zowel composities van bandleden Gerry Murray en Michael Horgan als origineel werk van Maurice McGrath, Brian McNeill, Michael McGoldrick, Lorcan Fahy, Charlie Lennon en Joe Liddy.

Als onderdeel van de Ierse en Schotse diaspora is Shantalla zich erg bewust van hun roots en tradities. Ze beschouwen ze het als deel van hun missie als band om hun cultuur zo breed mogelijk te promoten.
De Ierse, Schotse en Bretoense muziek en liederen op het nieuwe album zijn de levende expressie van de cultuur en het erfgoed van een volk dat omschreven kan worden als de “vaders van Europa” – de Kelten. In de loop van vele eeuwen werden ze verdrongen uit hun oorsprong in het Oosten, waarbij ze een cultureel spoor achter lieten. De muziek, liederen en taal van de meeste Westelijke “Keltische” streken zijn daar waarschijnlijk de duidelijkste overblijfselen van.

Dat gezegd zijnde, merken we dat er de laatste jaren terug een mensenstroom van Oost naar West ontstaan is. Mensen die op zoek zijn naar een beter en vredig leven . Sociale onrechtvaardigheid vormt dan ook een belangrijk thema in nummers op het nieuwe album, zoals ‘The War of the Crofters’ van Brian MacNeill, de traditional ‘Midlothian Mining Song’ of ‘A Band of Gold’ van Maurice McGrath.
De band Shantalla ontstond in België, maar vijf leden zijn Iers en de zangeres Helen Flaherty is Schots. Hun eerste CD, ‘Shantalla’ werd uitgebracht in 1999 en kreeg uitstekende reviews overal in Europa en Noord Amerika.