Mary Coughlan - Life Stories

Ze zou een regelrechte reïncarnatie kunnen zijn van jazzlegende Billie Holiday, maar eigenlijk schiet iedere vergelijking met grote namen uit de werelden van jazz, blues of folk tekort voor Mary Coughlan. Het in Galway geboren meestertalent is na een brisante muzikale carrière van bijna dertig jaar zelf een legende, met een hypnotiserende stem die kan bloeden als Billie Holiday of kan vlammen als Shirley Bassey. Elke song die over haar lippen komt is één brok bezieling en emotie.

Twee jaar geleden verscheen haar inmiddels vijftiende album, getiteld ‘Life Stories’. En van levensverhalen weet ze alles, want het verhaal van haar eigen leven gaat bepaald niet over rozen. Als jongste van vijf kinderen had ze een grillige jeugd en op jonge leeftijd werd ze misbruikt. Ze vluchtte in drank en drugs en verbleef een poos in een psychiatrisch ziekenhuis. Een diep dal waar ze zich op eigen kracht uitvocht, met muziek als grote inspiratiebron. Ze vond in 1985 haar weg naar het grote publiek toen de Nederlandse Erik Visser in haar leven kwam. Erik, die in die tijd bekendheid verwierf met zijn band Flairck, inspireerde haar tot het opnemen van haar eerste album ‘Tired and Emotional’, dat in no time een hit werd in Ierland.

Haar echte doorbraak volgde in 2000 na een aantal multimediashows in Dublin en Londen, gewijd aan de Amerikaanse jazzlegende Billie Holiday, wiens levensverhaal grote parallellen heeft met dat van Mary. In navolging van haar grote voorbeeld maakte ze van haar optredens een mentale uitlaatklep. In 2018 creëerde Coughlan samen met de Brokentalkers en Valgeir Sigurðsson in een briljante mix van theater, muziek en dans een nieuw venster op haar buitengewone leven en haar moeilijke jeugd. Het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die misbruik, verslaving en psychische aandoeningen heeft doorstaan en kunst en muziek als haar verlossing ontdekte. De theatershow ‘Woman Undone’ kreeg een dubbele nominatie voor de Irish Times Theatre Award.

Mary Coughlan bezingt haar leven met een puurheid die tot tranen roert en die haar internationale faam en een legioen devote fans heeft opgeleverd. Ze worden nooit teleurgesteld, want bij Mary komt iedere song van de bodem van haar hart. ‘Story telling op zijn best’ van een bezielde artieste op de top van haar carrière. Als Mary zingt luister je niet naar haar levensverhaal, maar ben je ín haar leven.

Deze zomer prijkt haar naam op het affiche van Glastonbury (UK)